Air Mata Wanita…

Kredit: Google
Assalamualaikum w.b.t.
Suatu ketika, ada seorang anak lelaki yang bertanya kepada ibunya. “Ibu, mengapa ibu menangis?” Ibunya menjawab, “Sebab ibu wanita.” “Saya tidak mengerti,” kata si anak lagi. Ibunya hanya tersenyum dan memeluknya erat. “Nak, kamu memang tidak akan mengerti…” Kemudian, anak itu bertanya kepada ayahnya. “Ayah, mengapa ibu menangis?”
Ayahnya menjawab, “Semua wanita memang menangis tanpa ada alasan.” Hanya itu jawapan yang dapat diberikan oleh ayahnya. Lama kemudian, si anak itu menjadi remaja dan tetap bertanya-tanya, mengapa wanita menangis. Pada suatu malam, dia bermimpi dan mendapat petunjuk daripada ALLAH mengapa wanita mudah sekali menangis. Saat ALLAH menciptakan wanita, DIA membuat wanita menjadi sangat penting. ALLAH ciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya. Walaupun bahu itu cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tidur.
ALLAH berikan wanita kekuatan untuk melahirkan zuriat dari rahimnya. Dan sering kali pula menerima cerca daripada anaknya sendiri… ALLAH berikan ketabahan yang membuatnya tetap bertahan, pantang menyerah di saat semua orang berputus asa.
Wanita, ALLAH berikan kesabaran, untuk merawat keluarganya walau letih, sakit, lelah dan tanpa berkeluh-kesah. ALLAH berikan wanita perasaan peka dan kasih sayang untuk mencintai semua anaknya, dalam situasi apa pun. Biarpun anak-anaknya kerap melukai perasaan dan hatinya.
Perasaan ini memberikan kehangatan kepada anak-anaknya yang ingin tidur. Sentuhan lembutnya memberi keselesaan dan ketenangan. ALLAH berikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya, melalui masa kegetiran dan menjadi pelindung baginya. Bukankah tulang rusuk suami yang melindungi setiap hati dan jantung isteri?
ALLAH kurniakan kepadanya kebijaksanaan untuk membolehkan wanita menilai tentang peranannya kepada suaminya. Seringkali pula kebijaksanaan itu menguji kesetiaan yang diberikan kepada suami agar tetap saling melengkapi dan menyayangi.
Dan akhirnya, ALLAH berikannya air mata agar dapat mencurahkan perasaannya… Inilah yang khusus ALLAH berikan kepada wanita, agar dapat digunakan di mana dia inginkan. Hanya inilah kelemahan yang dimiliki wanita, walaupun sebenarnya hanya dengan air mata!
Lalu, mengapa wanita menangis hanyalah kerana… “Ini air mata kehidupan.”
p/s: Ya, saya melihat air mata wanita itu, air mata seorang isteri dan seorang ibu. Ya ALLAH, salurkanlah kekuatanMu kepada kami, sekalian hambaMu…
12-09-2009
Teratak Bonda, Taiping.